AVONTUREN
VAN DE BIERBARON

Brouwerij Toetëlèr

2016-12-05

Brouwerij Toetëlèr

Voor de eerste keer hebben we een belgische brouwerij bezocht om bieren te zoeken voor onze box. We zijn naar brouwerij Den Toetëlèr geweest in Hoeselt. We voelden ons meteen thuis bij onze zuiderburen. We hebben uitleg gekregen over alle onderdelen van de brouwerij. Ze hebben eigenhandig een complete brouwinstallatie in elkaar gezet. Melkkoeltanks werden omgebouwd tot warmwatervat, gisttanks en lagertanks. En uit de ciderindustrie werd een flessenspoeler en bottelingsmachine gehaald. Het kroonkurk apparaat is zelfs helemaal van eigen makelij! De bieren die ze brouwen kenmerken zich door de toegevoegde vlierbloesem. Die voegen ze toe aan alle bieren die ze brouwen.

De naam Toetëlèr komt van de dialectische naam voor vlierbessenstruik. Van de holle vlierstruik werden vroeger fluitjes gemaakt, waardoor de struik in de volksmond de naam toetëlèr kreeg. Jammer genoeg konden ze tijdens ons bezoek even geen fluitje vinden. Maar de vlierbloesem in de bieren leent zich ook erg goed voor zomerse bieren zoals het witbier. Dus wie weet brengen we in de zomer ook nog een keer bezoekje!

Toetëlèr Speculaas

Een echt winterbier van Brouwerij Den Toetëlèr. Toen we hoorden dat ze ook een speculaas bier hadden wisten we dat we die moesten hebben voor onze december box. Naast de kenmerkende vlierbloesem is dit bier gebrouwen met kruiden en specerijen die eigen zijn aan de Hasseltse speculaas. Dit maakt het een heerlijke opkikker in koude dagen.

Met een speculaasbier op 5 december zal het zeker een heerlijk avondje worden.

 

Toetëlèr Amber Tripel

Dat een tripel niet blond hoeft te zijn bewijst deze Amber Tripel. Zoals in alle bieren van brouwerij Den Toetëlèr, is vlierbloesem toegevoegd. Maar naast de verfijnde smaak van vlierbloesem komen ook duidelijke carameltoetsen naar voren.

Deze stevige tripel heeft een luchtig licht en zoet karakter!